Om oppskriftene

Sunn

matlyst

 

En blogg med sunne oppskrifter

Det å lage mat har for meg blitt en stor lidenskap. Jeg har alltid hatt stor interesse for matlaging, men det er det siste året jeg virkelig har åpnet øynene og tatt en helt ny retning inn i matverdenen. Etter mange års kamp med vekten og flere forsøk på ulike dietter, fant jeg endelig min måte å bli kvitt alle kiloene. Dette gjorde at jeg endret mine matvaner og fikk en helt ny livsstil (du kan lese mer om dette

og ). På denne reisen har jeg lært utrolig mye om mat og ulike råvarer. Hva som er bra for meg og hva jeg må prøve å unngå.

Det som er spesielt med mine oppskrifter er at jeg «leker», eksperimenterer, utforsker og prøver meg frem for å lage gode, sunne, næringsrike retter som inneholder lite kalorier. Hver gang jeg lager nye oppskrifter noterer jeg, veier alt og regner ut kaloriinnhold pr. 100 g. Dette deler jeg med dere og håper det kan komme til nytte for flere.

Oppskriftene jeg legger ut er ofte fra eget hode, men også inspirert av ulike oppskrifter jeg finner som jeg justerer for å få dem sunnest mulig. Jeg har lært meg noen triks for å gjøre usunn mat om til sunn mat, mye kalorier om til lite kalorier. Jeg er glad i god mat, og siden jeg tok et valg om å endre matvanene måtte jeg finne løsninger der alt jeg elsket (av mat) ikke ble så dypt savnet.

Det er viktig å nevne at jeg er ingen kokk eller ekspert. Men er du opptatt av gode matvaner, sunne oppskrifter, lite kalorier og god mat, kan du finne mange oppskrifter du vil like.

 

Noen triks og tips:

  • Mel:

De fleste mel typene inneholder en del kalorier. Når jeg baker bruker jeg ofte sammalt hvetemel (fint). Dette kan brukes i det meste. Det inneholder mindre kalorier enn de fleste typer mel en kjøper i butikkene. Av og til kombinerer jeg det med siktet hvetemel. Fiberfin (kjøpes på helsekosten og Coop Mega) har også lavere kaloriinnhold og er rik på fiber. Dette bruker jeg ofte sammen med sammalt hvetemel og siktet hvetemel. Fibra mel er rik på fiber og inneholder mindre kalorier og passer godt i alle typer bakverk.

  • Søtning:

Jeg bruker alltid erstatning for sukker. Det varierer litt hva jeg har i huset, men sukrin, sukrin gold, sweet stevia og tagatesse er det jeg kjøper (kjøpes på dagligvare butikk eller helsekost). Tagatesse inneholder litt kalorier (men er dobbelt så søtt som vanlig sukker), de andre er kalorifri. Jeg blander ofte søtningene for å få en bedre og naturlig smak.

  • Smør og olje:

Det skal så lite til av smør og olje før kaloriinnholdet flyger til værs. Jeg bruker det nesten aldri. Hvis jeg trenger litt smør (til f.eks. sauser) bruker jeg Brelett smør. Jeg vet jo veldig godt at det ikke er det beste smøret til å bruke i matlaging, men det inneholder mye mindre kalorier. Jeg pleier å bytte ut smør og olje med yoghurt naturell, e-lettrømme, mager kesam og cottage cheese. Det fungerer faktisk veldig bra.

  • Grønnsaker, frukt og bær:

Jeg elsker å eksperimentere med ulike typer grønnsaker, frukter og bær i oppskriftene. Det er mange gode grunner for at jeg utnytter disse råvarene. Det inneholder mange gode næringsstoffer, gir god smak til maten, inneholder lite kalorier og trekker derfor ned det totale kaloriinnholdet i retten, gir god saftighet til bakverk, gir sødme og ikke minst god samvittighet.

  • Lettprodukter:

Jeg bruker alltid lettprodukter, av den enkle grunn at det inneholder mindre kalorier.

Jeg ønsker med dette å spre sunn matglede og håper at mine oppskrifter kommer til nytte for flere enn meg selv.

Sunn matlyst skal gi inspirasjon til å lage sunn og velsmakende mat. Oppskriftene skal være enkle, næringsrike og familievennlige og matvarene skal være lette å få tak i.

Det er viktig å kunne kose seg med maten, men følelsen er best når man koser seg med god samvittighet.

 

Håper det vil smake!