Hvitløksbrød

Sunn

matlyst

 

En blogg med sunne oppskrifter

Hvitløksbrød

Hvem liker ikke et nystekt hvitløksbrød ved siden av suppen, lasagnen, salaten eller gryteretten? Det gjør i alle fall jeg. Er det noe jeg savner, må det være de hvite, usunne, næringsfattige og kalorifulle hvitløksbagettene en finner i frysedisken. Det er lenge side de var i min handlekurv, men hvitløksbrød har jeg fortsatt lyst på. Jeg har prøvd meg frem med ulike metoder og her kommer en oppskrift på et godt og luftig hvitløksbrød. Brødet er næringsrikt, mettende og inneholder bare 190 kcal pr. 100 g (de en finner i frysedisken ligger på rundt 350 – 400 kcal pr. 100 g). I denne oppskriften baker du hvitløken mør i ovnen, den lukten og smaken er helt fantastisk.

Ingredienser til deigen

 

  • 100 g Gulrøtter
  • 200 g Sammalt hvetemel
  • 50 g Hvetemel
  • 50 g Fiberfin (produkt info)
  • 30 g Sukrin (produkt info)
  • 100 g Yoghurt naturell
  • ½ dl Vann
  • ½ pk Tørr gjær
  • 1 SS Sukrin
  • 1 ts Salt
  • 1 - 2 ts Maldonsalt + litt melk til topping

 

Ingredienser til hvitløkssmør

 

  • 1 hel Hvitløk
  • 2 ts (ca. 5 g) Olivenolje
  • 1 SS Frisk koriander, hakket (tørket går også fint)
  • 30 g Brelett smør

 

Fremgangsmåte

 

  1. Skrell og riv gulrøttene.
  2. I en stor bolle bland gulrøttene sammen med alle mel sortene, søtning og salt.
  3. Bland sammen ½ dl lunket (finger varmt) vann med tørr gjær og 1 SS sukrin.
  4. Ha i yoghurt, gjærblanding og kjør sammen alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin (eller bruk håndkraft) til en fin deig (den kan virke litt seig).
  5. Sett til heving på et lunt sted i ca. 1 time. Mens deigen hever bakes hvitløken.

 

  1. Forvarm ovnen til 200 grader. Skjær av toppen av hvitløken, legg den på et ark av aluminiumsfolie og hell over 2 ts med olivenolje. Pakk hvitløken inn i folien og sett den i midterste rille på en rist i 30 – 35 minutter (se bilder over).
  2. Pakk opp hvitløken og la den avkjøles i 10 – 15 minutter. Bruk en liten skje eller kniv til å løfte båtene ut fra skjellene sine.
  3. Legg hvitløksbåtene i en bolle og mos dem med en gaffel. Tilsett koriander og Brelett smør, bland alt sammen. Sett til avkjøling til det skal brukes.

 

  1. Stør litt sammalt hvetemel på benken, legg deigen på og strø litt mel over. Trykk deigen litt ut med hendene og fortsett med å kjevle den ut til et rektangel (bredden skal passe brødformen du skal bruke). Pass på å snu den underveis og strø med litt mel så den ikke setter seg fast i benken).
  2. Når deigen er rullet ut smører du hele flaten med hvitløkssmøret. Rull deigen sammen (som du vil gjøre med kanelsnurrer). Tett igjen endene og legg den i en brødform dekket med bakepapir. Sett den til heving igjen i ca. 1 time.
  3. Forvarm ovnen på 225 grader.
  4. Pensle brødet med litt melk og strø over Maldonsalt. Sett det i ovnen, midterste rille i 15 – 20 minutter (sjekk med spyd, men husk at hvitløkssmøret kan sette spor på spydet).
  5. La brødet avkjøles en stund på en rist før du skjærer i det.